Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 66
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 66
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
66
Is onderdeel van:
Kees van den Achterheuvel vertelt over Oud-Zeist
Assie In Opa heb zaoas ik, dan hoevie nooit verlege te zijn om In vertelsel,
die \.Jeet Ir 200 'n meuk , dat
't In merakel i s . Vlej e \oJeek kwam Ik mit me vader bij Opa want ze moste naDdig ofspreke of I t nou oorlog zou warde of niet . Nou daar ha ' k niks an en toe gong ' k maar naar me t ante Jaantjie in de keuke om 'n paar ap- peltjies. Maar toe 'k terug kwam in de kamer zee me Opa : Kom is op me knie Kees le, dan zè'k is wat vertelle uit de ouwe tijd , toe de koei Bart hiette. Je mot wete datte de minse I n jaar of wat geleje, as ze van de Achterheuvel hoorden , dan trokke ze d 'r schou- wers of d'r neus op en daarom hebbe ze d ' r toe maar 'n Emmastraat van gemaak , da's zeker defteger! Maar toe 't dan nog Achterheuvel was, 'n 65 jaar ge- leje, toe was Zeist nog eenvoudig en de \vethomver Iliep op ze klompe te wandele al was ' t bij lange na gin boer . En toe was de Achterheuvel ' n soort sentrunl van Kunst en Nijverheid . Ja, lach maar niet, want It is' ech waar! Dat zi ' k ie vertelIe . - Waar nou 't Martpleintje is, daar ·was toe 'n flinke moestuin mit 'n doorne heg d 'r omheen. In de voorzij van die heg , waar 'n gemeen- tepomp sting, begon de nijverheid al, vooral ' s Maan- dags ,
\.;;ant dan was I t waschdag. - Nou , assie dan de
Achterheuvel opgong ( ' t was toe 'n grintweg) dan kreeg ie an de rechse kant eerst de kunst en I t vermaak . Dat \"as de Unitas Sosieteit , feest- en konsertsaal, ver- kooplokaal enz . net as later de Nieuwe Sositeit. Maar an de achterkant hajje 'n flinke overdek t e kegelbaan en daar kon je ze Zaterdagsavonds hoo r é rolle. Daar kw'allllne alleen goeie burgers en heere. I kreeg ie, as I
n Paar huize verder t ' r de tijd voor '''a s , 'n vi s drogerij ,
maar anders was It 'n koperslagerij en snoepwinkel . Dan kreeg ie de lintfabrielc die d ' r nou nog staat , maar toe was ' t In febriek, vol volk . En zinge dat die \vevers konne . Onder I t weve deur! Nou hoor! - Dan kreeg ie nog an deze l fde kant de Lalnpekouseweve rij van de gebroeders van de Veer , ok In drukke zaak. - Dan an de overkant de zeepfabriek van v . d. Veer en van It Klooster \olaar
60
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer