Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 17

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 17
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
17
Is onderdeel van:
gen beschilderd, Z1Jn uit stucadoorwerk. Het was moei- lijk er een foto van te nemen, maar onze fotografe, mejuffrouw Hanneke Kortlandt, is er toch voldoende in- geslaagd ons te laten zien, hoe dit plafond er uit ziet (zie foto's bij het artikel). Tenslotte nog een en ander over de keldergewelven,
hoewel dit allemaal voor wat het stucadoorwerk betreft onder het zogenaamde "vlakke werk" wordt gerekend , moet men toch nie t gering denken over de vakmensen in deze branche, die dit zo hebben gemaakt. Ook hieruit spreekt wel degelijk "Vakmanschap en Ambachtskunst".
Een tweetal krantenknipsels van de Nieuwe Zeister Courant, wat vergeeld door de zon en daterend uit maart 1968 en maart 1969, vertelt ons over een vijftal 18de eeuwse kopieën van oorspronkelijke portretten van prin- sen uit het Huis van Oranje, waar de stichter van het Slot Willem Adriaan van Nassau aan verwant was. De inrichtingscommissie van het Slot heeft in 1969 op
deze vijf kostbare reprodukties de hand weten te leg- gen. Ze zijn afkomstig uit het door Pieter Post gebom.- de "Huis aan den Boschkant" , dat op de hoek van het Korte Voorhout/Prinsessegracht i n Den Haag heeft ge- staan 1). Dit huis is in de 19de eeuw eigendom geweest van
Prins Frederik der Nederlanden (1797- 1881), (een broer van Koning Willem II) en later in het bezit gekomen van van de dochters van Prins Frederik, Prinses Marie
der Nederlanden (1841-1910), die gehuwd was met von Wied. Na verkoop van het haagse huis in het begin van deze eeuw (1909) zijn de schilderijen meegenomen door de familie Von Hied naar de villa Haldheim op het landgoed Mon Repos in Neuwied bij Koblenz, waar de fa- milie toen woonde. In 1967 werd de complete inboedel van de ze villa in veiling gebracht. De vier enkel- portretten zijn thans in de hal van het Slot aangebracht als wandpanelen. Zij stellen voor:
I. Prins lhllem I (lhllem de Zwijger) gebaseerd op het in 1631 door Van Mierevelt geschilderde oor- spronkelijke portret, waarvan een duplicaat in het
16
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer