Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 31
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 31
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
31
Is onderdeel van:
tijd moeilijk in één dag volbracht kon worden - onder- brak hij zijn t ocht in Zeist en bleef overnachten op het gastvrije Slot Zeist. Overigens is het Slot waarschijnlijk voornamelijk
zomerresidentie van de familie Van Odijk gewees t. Bekend is dat hier op grote voet werd geleefd. Het ging Willem Adriaan dan ook goed in deze tijd . In 1679 ver- heft keizer Leopold I hem en zijn broers tot Graven van het Heilige Roomse Rijk . Zij mogen dan het wapen van de Nassau' s voeren. Helaas moet de balk - teken van de bastaard - er in gehandhaafd blijven. Stadhouder Willem 111 wil geen toestemming geven om de balk te verwij de- ren. "Eenmaal een balk, altijd een balk voor natuur- lijke nakomelingen" beslist de Prins. Is de verhouding tussen de neven dan al wa t ver-
koeld? Bekend is dat Willem 111 het gesjacher van l;illem Adriaan met de verkoop van amb ten niet helemaal kon waarderen. Toen de Prins in 1688 koning van Enge- land was geworden en, volgens Van Odijk, met het ver- lenen van engelse titels aan mensen uit zijn omgeving nogal royaal was, krijgt zijn neef niets. 1701 - Willem Hl sterft. Zowel in 1674 als in 1676
hadden de Staten van Zeeland verklaard dat, wanneer III zou komen te overlijden, Willem Adriaan ge-
handhaafd zou worden als plaatsvervanger van de eerste edele in de Staten. Het duurde echter niet lang of de tegenstanders van de Heer van Zeist trokken de oude resoluties in . IHllem Adriaan was van toen af ambteloos burger. De revenuen hielden op en er was geen kans op nieuwe bronnen van inkomsten. IHllem Adriaan sterf t in 1705 . Zijn zoon Lodewijk
Adriaan, geboren in 1670, volgt hem op als Vrijheer van Zeist en Driebergen . Hij overlijdt in 1742 en wordt in het koor van de Oude Kerk in Zeist begraven. Na hem wordt zijn zoon lVillem Adriaan H Vrijheer van Zeist en Driebergen. De financiële toes t and van de familie is dan zo slecht dat men genoodzaakt is de Hoge Heerlijk- heid met alle bezittingen te verkopen. In 1745 wordt het Slot Van Zeist gekocht door Cornelis Schellinger.
27
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer