Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 39

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 39
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
39
Is onderdeel van:
kunnen worden. Er was toen nog een lange weg te gaan voor de plannen, ontworpen door ir J . B. Baron van Asbeck in overleg met de Rijksdienst voor de Monumen- tenzorg gereed waren en met de restauratie kon worden begonnen 16). Op 8 oktober 1969 werd het gerestaureerde Slot Zeist
officieel in gebruik gesteld door Prins Claus. Door de restauratie onder de bezielende leiding van ir van As- beck en met medewerking van ing. A. Visser is "Het Slot" een van de mooiste en meest stij lvolle kastelen van ons land geworden.
D.A . Bertoen-Brouwer Noten
1. Collectie Rijks Archief, Utrecht . 2. In deel 11 van De Oude Kerk te Zeis t van H. J. van Eekeren en ds P. Kuijper (Zeist 1975) op pag. 167 en volgende, mededelingen over de eigenaren van het middeleeuwse Slot Zeyst. In deel IV van hetzelfde werk een lijst van "De Eigenaren van het Huis Zeyst en de Heren en Vrouwen van de Heerlijkheid Zeyst". Van deze beide bronnen heb ik dankbaar gebruik ge- maakt .
3. Prof. dr J. Ph. de t'lonté verLoren, Een en ander over de rechtsgeschiedeni s van Zeist. In: Bulletin van de Poll- Stichting, 1974, nr 2, pag. 23 en volgende.
4. Prof. dr W. van I t erson, Heerlij ke rechten in het algemeen en de heerlijkheid Zeist in het bijzonder. Lezing voor de Van de Poll-Stichting, 7- 3-1958, pag. 19 en volgende.
5 . De Monté verLoren (als boven) pag. 24. 6. A.W. van de Bunt, Ongewenst Koninklijk Bezoek aan Zeist. Lezing voor de Van de Poll- Stichting 4-3- 1963, pag. 6. Zie ook: Zeist en het Rampjaar. Bulletin Van de Poll-Stichting 1972 nr 2, pag. 20.
7. T.a.v . rechtskundige gevolgen van deze verkoop: zie de onder 3 en 4 genoemde artikelen van Prof. de Monté verLoren en Prof . I terson. Ook "De Geschie- denis van de Zeis t er Dorpsstraat", lezing van Pro- fessor de Monté verLoren op 20 mei 1953, pag . 9.
35
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer