Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 11

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 11
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
11
Is onderdeel van:
lang zijn als er ooit verdenking mocht rl]Zen. Wanneer de rovers een expeditie ondernamen, zochten
ze hun doelwit meestal op het platteland. Gewoonlijk waren boeren, fabriekseigenaars, bankiers en winkeliers het slachtoffer. Van te voren werd de locatie van het doelwit verkend . Ook trachtten de rovers aan de weet te komen hoeveel mensen er in huis waren, waar ze sliepen, op welke plaatsen het geld verborgen kon zijn en of er honden waren. Vooral in Holland waren de slachtoffers vaak bejaarde boeren en boerinnen, die met slechts en- kele knechten een grote hoeve bewoonden. De rovers spraken een tijdstip af om elkaar te ont-
moeten en gingen op de bewuste avond elk afzonderlijk de stad uit waar ze verbleven. In kleine groepjes trok- ken ze te voet, per kar, of in Holland soms per boot, naar de plaats van overval. Daar in de buurt kwam de gehele bende bijeen . De hoofdaanvoerder gaf de laatste orders. Enkele man-
nen zochten een boom of ·een paal die als stormram ge- bruikt kon worden . De wapens werden nagekeken en de rovers inspecteerden of ze zakkenband bij zich hadden om de slachtoffers te knevelen. Ook namen ze waslichten mee om ter verlichting binnenshuis tegen de muren te plakken . Met de boomstam werd vervolgens de huisdeur ingeramd,
waarna de aanvoerders en enkele helpers het huis bin- nengingen . Soms werd daarbij een vuurgevecht geleverd. Nadat de bewoners overmeesterd waren, plunderden de rovers het huis. Vaak braken ze kasten en kisten open en namen ze naast geld ook kleding en zelfs weleens le- vensmiddelen mee. Intussen hielden 2 tot 5 ervaren ro- vers buiten de wacht . Eventuele voorbijgangers moesten z e knevelen en zolang opsluiten. Wanneer er werkelij k gevaar dreigde - en dat kon variëren van , een groep ge- wapende boeren tot een volledige compagnie militairen - moesten de schildwachten het alarmsein geven, zodat de rovers zich snel uit de voeten konden maken. Vooral in het Rijnland ontstond wel eens een vuurgevecht waarbij gewonden vielen . Door deze gemeenschappelijke taktiek, door de over-
10
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer