Uw zoekacties: Bouw- en Woning Toezicht (BWT), 1903-2010 Seijst, 1983; p. 17
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 17
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
17
Is onderdeel van:
was de Hagenaar Jan Gerrit Haltelingh, een vrij lange man met een rond gezicht en bruin haar. Waltelingh was in 1798 48 jaar oud en had ooit een vrij grote modewin- kel gehad. Hij kon uitstekend borduren. De vier andere rovers gingen alle met de aanvoerders
de hoeve in. De lange gespierde Philip Janssen hielp de bendeleiders bij het openbr eken van deuren en kasten. Hij was ongeveer 27 jaar oud en had meer dan 9 jaar gediend als dragonder. Evenals deze Philip Janssen werkte ook de 35-jarige Brabander Jan Jaspers zo nu en dan als l andarbeider. Jaspers was vroeger beurtschipper geweest . Samen met de jongste rover , de 19-j arige Ger- rit Geessinck, knevelde hij de bewoners van de zeister hoeve. Geessinck was een amsterdamse schildersknecht en bediende . De laatste rover tenslotte was de joodse marskramer \,olff Machielsz, een knappe man van ongeveer 23 jaar, met lang zwar t haar. Machielsz sprak behalve nederlands ook vloeiend frans, engels en hoogduits .
Aan de ene kant hebben we bij de zeister overval dus
t e maken met 4 bejaarde slachtoffers, een jonge vrouw en twee knechten. Aan de andere kant zien we 8 ervaren rovers, die de indeling van de boerenhoeve kenden en hoeveel mensen er in huis waren .
Om een goed beeld te geven van de gebeurtenissen tij-
dens de overval zal ik nu de slachtoffers zelf aan het woord laten. Hun verklaringen werden een dag na de in- braak opgetekend door Meester van Loon, raad- ordinaris van het Hof van Utrecht.
De oudste kne cht vertelde: Dat hij met zijn maat te bedde lag en wak-
ker is geworden van enig gedruis dat hij hoorde. Dat hij gewaar werd, dat er drie manspersoonen op de deel stonden. Dat zij een pistool met los kruit hebben afgeschoten, waardoor hij enigszins in het aangezicht is gekwetst. Dat zij hem en zijn maat daarop met touwtjes de handen op de rug en de benen over elkaar hebben gebonden, en dat zij van elkaar
16
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer