Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 67

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 67
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
67
Is onderdeel van:
vroegen velen of het niet als boek zou kunnen ver- schijnen. Dat gebeurde in 1919 bij J. Kok te Kampen met een door C. Jetses ontworpen omslag, die hierna is afgebeeld. Hij maakte daarbij gebruik van haar eerste bijdrage, die begint als volgt: IIln de huiskamer van onze gezellige, oude pastorie,
is een zijraam, dat een kijk geeft, een eind diep in de straat, tot bij de kromming, waar de hoge bomen staan, die de weg daar omzomen. In die straat is de ganse dag het volle mensenleven waar te nemen" .
Zij vervolgt: "Mijn straat wordt begrensd door twee wegwijzers.
De eene steekt met druk gebaar zijn armen uit, en wijst vier kanten uit, de andere, op wien ik van uit mijn raam altijd het gezicht heb, spitst in voorname, onbewegelijke rust omhoog, het is de oude kerktoren, de wegwijzer naar omhoog. De wegwijzer op den viersprong heeft het altijd het
drukst. Zwaar bemodderde en bestoven auto' s remmen als ze hem naderen, en de chauffeurs lezen haastig, druk gesticuleerend , de verschillende namen af. Mo- torfietsen slieren in sierlijke vaart er om heen, om de aanwijzing van een zijner armen te volgen, wande- laars kijken met een vragend en blik omhoog, en spel- len zacht voor zich heen, de namen der verschillende plaatsen. Naar den kerktoren kijken maar weinigen, hij staat er immers al zoo lang, hij wijst ook maar één kant uit, en van den weg, waar hij heenwijst, weten maar weinigen . Toch is het voor alle menschen, - ik denk er zoo dik- wijls aan, als ik kijk door mijn venster - zoo nodig, te weten wat mijn toren te vertellen heeft, - want hij spreekt van den weg tot God".
Dat is mevrouw Van Hoogstraten ten voeten uit. Vlot geschreven vanuit een duidelij ke christelij ke levens- V1.S1e. In "Vrouwenspiegel", een literair-sociologische studie over de nederlandse romanschrijfster van mevr. A.H.M . Romein- Verschoor, staat dat mevr. Van Hoogstra- ten- Schoch er bij uitstek in geslaagd is zich een aan-
60
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer