Uw zoekacties: Blader door de toegangen Seijst, 1983; p. 19
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 19
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
19
Is onderdeel van:
Vervolgens gaf J an de \'a a l op wat er gestolen was :
het ging om ongeveer 300 gulden in contant geld, een groot aantal zilveren en gouden knopen en schoengespen, een tabaks doos, een z ilveren snuif doos, vier z ilveren slo t en, die de rovers van boeken hadden afgebroken, enkele stukken l i nnen en " a t kl eding.
De rover s waren niet meer te achterhal en. Zoals ze
later vertelden, hadden ze de nacht doorgebracht in een sparren - aanplant tussen Zeist en Huis ter Heide. Enkele rovers liepen de vo l gende ochtend naar Ame r sfoort, van- waar ze per kar naar Amsterdam reisden. De anderen lie- pen naar Utrecht en namen daar de trekschuit , eveneens naar Amsterdam.
Dat was het einde van de overval te Zeist . Niet lang
daarna - om precies te zij n binnen twee maanden na deze expeditie - kwam ook het einde van de Hollandse Bende . Een aantal r overs werd gearresteerd en slechts een
paar wis t en te ontkomen. Van de bendeleden, die hadden deelgenomen aan de inbraak te Zeis t, werd in de eers t e plaats Jan I'altelingh gearresteerd. Hij werd veroor- dee ld door het Haagse Hof van Holland en kreeg een tuchthuisstraf van 50 jaar opgelegd, voorafgegaan door geseling en brandmerking. Drie rovers werden in Ams t erdam ter dood veroordeeld .
Het waren Phi l ip Janssen, Frans de Smi t en de 19- jarige Gerrit Geessinck . Ze werden in het jaar 1800 opgehan- gen.
Een van de aanvoerders b ij de zeister overval kwam op
een andere manier om het leven. Pierre Gérard verdronk tijdens een boottocht op de Zuiderzee ter hoogte van Huiden. Hij was onderweg naar een nieuwe inbraak . De laa t ste drie deelnemers aan de inbraak t e Zeist
tenslo tte, werden niet gearresteerd . De aanvoerder Kees de Bruyn en de bendeleden I'olff Machie l sz en Jan Jas- pers werden door he t Hof van Holland bij verstek ver- oordeeld tot eeuwige verbanning . ·Ook zij waren s inds die tijd niet meer actief als rovers in de Republiek . ===============
18
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer