Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 32
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
32
Is onderdeel van:
15e trokken de laatste geallieerde troepen af, richting Amersfoort om zich vandaar via Zwolle naar Duitsland in
veiligheid te brengen. Het grote ij ze ren hek aan de Slotlaan werd ach ter hen gesloten en onde r bewaking gesteld van enkele broeders. Later zouden zij worden vervangen door mannen uit het dorp, waaronder grote werkeloosheid heerste. Deze werden betaald uit een om- s lag geheven over de woon- en koo rhuizen : 16 stuivers voor de nachtelijke uren (22.00 u. - 5.00 u.), 30 s tui- vers voor overdag (5 . 00 u. - 22 . 00 u . ) 26). Nu brak het grote wachten aan op de komst van de Fransen. Op 16 januari zonden de Staten en het stadsbestuur
van Utrecht een delegatie naar Culemborg om met de com- mandant der franse troepen aldaar te onderhandelen. De delegatie kon niet anders dan de franse voorwaarden accepteren, maar deze waren niet bijzonder zwaar: alle nederlandse troepen dienden het grondgebied van het gewest te verlaten en betalingen door de Fransen zouden geschieden in assignaten, niet in baar geld. Verder werd de persoonlijke vrijheid gegarandeerd en zou vrij - heid van godsdienst worden afgekondigd . Op 17 januari marcheerden de eerste eenheden door de Tolsteegpoort Utrecht binnen, waar zij uitbundig door de patriotten werden ingehaald. Pas de volgende dag bereikten de eer- s te franse troepen Zeist. Men had zich daarbij het ' erg- s te voorgesteld, gevolg van de propaganda die in iedere oorl og over het thuisfront wordt uitgestort. Had niet Bilderdijk al in 1793 over het franse leger, oprukkend in de Zuidelijke Nederlanden gedicht :
Verwaten monsters, schrik der aarde, Die de eeuwig duistere gruwelpoel Tot ' s aardrijks felIen geesel baarde En voor het laatst der tijden s paarde: Ontbloot van menschheid en gevoel!
Het bleek echter nogal mee te vallen, ja, het optre-
den van de Fransen stak zelfs gunstig af bij de wijze, waarop de Engelsen en franse emigranten hadden huisge- houden . Zij hadden niets van glorieuze overwinnaars
29
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer